Witamina C to jedna z najbardziej znanych witamin. Herbata z cytryną na przeziębienie jest niemal kultowym naparem. Jednak jest to dość mylne myślenie, gdyż cytryna wcale nie zawiera tak dużo tej witaminy! Warto poznać inne produkty, z których możemy czerpać zdecydowanie więcej drogocennych składników, a co za tym idzie, zapewniać sobie odpowiednią dawkę zdrowia!
Skąd czerpać witaminę C?
C jak cytryna, bogata w witaminę pod tą samą literą – piękne, ale nieprawdziwe! Przez wiele lat uważano, że to właśnie ten owoc jest najlepszym źródłem tej witaminy, ale na dzień dzisiejszy badania mówią co innego.
Witamina C rzeczywiście występuje w surowych owocach i warzywach. Jednak zdecydowanie lepiej postawić na czerwoną paprykę, niż cytrynę. Możemy również wybrać kalafiora, brokuł lub kapustę. Świetnie sprawdzi się również szpinak, cebula, fasolka szparagowa lub rzepa. Z owoców najlepszym wyborem będą owoce dzikiej róży, jagody różnego rodzaju i cytrusy.
Naturalne źródła witaminy C mogą nie służyć osobą z nadwrażliwością jelit lub żołądka. Można wtedy zdecydować się na tabletki zawierające inną formę tego składnika. Nazwa się ona buforowaną witaminą C i znajduje się w suplementach pod postacią L-askorbinianu sodu, cynku, wapnia, magnezu lub chromu.
Objawy niedoboru witaminy C
Najczęstszym czynnikiem wskazującym na za małą ilość witaminy C w organizmie jest osłabienie, zmęczenie i senność. Jest to skutkiem niewydolności układu odpornościowego. Innym sygnałem, który wskazuje na pewne braki, są prawie samo powstające siniaki. Wystarczy delikatne uderzenie lub uścisk, aby pozostał po nim ślad. Niepokoić powinien również brak apetytu. We wszystkich tych sytuacjach należy zasięgnąć opinii lekarza.
Na co ma wpływ witamina C?
Przede wszystkim wiąże się ona z odpornością człowieka. Niedobór witaminy C skutkuje osłabieniem układu immunologicznego. Polecana jest w pierwszych objawach przeziębienia lub grypy, jak i jako suplement chroniący przed nimi.
Nie są to jedyne ważne działania witaminy C. Dobrze wpływa również na układ krążenia. Przyczynia się do uszczelnienia naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie oraz walczy ze zmianami miażdżycowymi. Ponadto udowodniono jej wpływ na walkę z rakiem. Stosowanie witaminy C wraz z lekami przeciwnowotworowymi przyczynia się do szybszej regeneracji.
Kto jest najbardziej narażony na niedobór witaminy? Wiele osób. Ludzie pracujący fizycznie, kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby starsze. Uważni powinni być również Ci, którzy chorują na cukrzycę i nadciśnienie.
W przypadku problemów z jelitami i wchłanianiem witamin, pomocne może być zastosowanie probiotyków. Nie należy bać się przedawkowania. Witamina C jest wydalana z organizmu. Oczywiście w skrajnych przypadkach może dojść do odkładania się jej w nerkach w postaci szczawianów i moczanów lub wystąpieniem biegunki. Jednak nie są to częste przypadki.
Istnieje wiele źródeł witaminy C, dlatego każdy znajdzie takie, z którego najlepiej mu będzie korzystać. Dbajmy o swoje zdrowie, a z pewnością odpłaci nam się dobrym samopoczuciem i mnóstwem sił witalnych!